Knudslundvej 33
2605 Brøndby
CVR: 18530902
Andersen & Heegaard El A/S
CVR: 39767376
Et automatisk brandalarmsystem sikrer kritisk drift af en bygning. Det reducerer udviklingen af en påbegyndt brand og medvirker til at begrænse konsekvenserne af brandulykker. Brandsikring med ABA forbedrer sikkerheden for brugerne af en bygning og beskytter værdier og menneskeliv.
Et ABA anlæg kan omfatte både;
Brandsikring leveres af mange forskellige producenter af automatiske brandalarmsystemer. Det kan være ret forvirrende at vælge det rigtige brandalarmsystem. Derfor anbefaler vi, at I overvejer nogle kritiske spørgsmål, inden I vælger et brandpanelsystem til jeres bygninger.
Andersen & Heegaard er godkendte af DBI til projektering, installation og service indenfor ABA og AVA.
Er alle brandalarmsystemer ens?
Nej, der findes flere forskellige typer brandalarmanlæg, alt efter bygningstype, bygningsanvendelse, beboertyper, og typen af materialer i bygningen. Desuden, er der stor forskel på en ”brandalarm” og en ”røgalarm” selvom de har samme formål.
Hvad er et lukket brandsystem?
Historisk set har et lukket system været defineret som et system, der kun er tilgængeligt fra én leverandør. Et proprietært system er et lukket system, der kun kan tilgås af en enkelt leverandør eller kun tilgængeligt fra en tæt sammentømret gruppe af leverandører, der samarbejder om at kontrollere markedet for det pågældende system. I brandalarm-/sikkerhedsbranchen, ligesom i mange tekniske forsyningsbrancher, har en populær forretningsmodel for systemudbydere været at være eneleverandør eller, hvis det ikke er muligt at samarbejde med andre forhandlere for at danne en de facto eksklusivt lukket forsyning netværk.
Ved at begrænse slutbrugerens adgang til: systemer, materialer, programmering, og service kan den “proprietære” leverandør eller entreprenør forlange højere priser. Nogen har helt sikkert gjort det tidligere.
Hvad er et åbent eller ikke-lukket system?
Et åbent brandalarm-sikkerhedssystem er, hvor materialer, forsyninger, programmering og alle andre dele af systemet er tilgængelige fra flere uafhængige, konkurrerende leverandører. Vi synes, at brugen af et åbent system flytter mange fordele væk fra leverandøren og tilbage til slutbrugeren.
Derfor, anbefaler vi at vælge et produkt, der er åbent. Dette er et kritisk punkt, som beskytter jeres organisation. Når der vælges en uafhængig leverandør til et åbent brandalarmerings system, kan I bedre opnå den mest effektive løsning til en konkurrencedygtig pris.
Kræver den lokale brandmyndighed tegninger og tekniske specifikationer ved etablering eller udskiftning af et eksisterende brandalarm system?
Ja. Der er lovpligtige krav til etablering, dokumentation, og løbene inspektion af brandalarmeringsanlæg. Krav og vejledninger findes i bygningsreglementet afsnit 5, som I kan finde her.
Udskiftning eller reparation af brandalarmering?
I mange tilfælde vil en leverandør af et brandalarmsystem (ABA) komme med en inspektionsrapport, som siger, at brandalarmsystemet skal skiftes fuldstændigt. Hos Andersen & Heegaard anbefaler vi, at I får en ”second opinion”, inden I udskifter komplette systemer. Som beskrevet ovenfor er jeres nuværende leverandører muligvis ikke helt opdaterede om kravene til de aktuelt installerede systemer. Fejlfinding og reparationer kan være mangelfulde. I mange tilfælde kan en simpel kortudskiftning, reparation, løsning af jordfejlsledningsproblemer, eller nulstilling af systemet fra en uddannet tekniker løse problemerne. Korrekt fejlfinding kan spare virksomheder for titusindvis af kroner, ved at reducere den anbefalede installation og foretage korrekt fejlfinding på den eksisterende løsning.
Der kan opnås store fordele og spares mange penge, ved udvikling af en langsigtet plan for standardisering af systemer, der ikke er ejendomsretlige begrænset af leverandører. En sådan plan, kan sørge for bagudrettet kompatibilitet af systemer, tilgængelighed af reservedele, sikre leveringstid for nye dele, reparationstidslinjer, præventivt service, og flere leverandører af kompatible komponenter, inspektioner, reparationer, og service.
Denne tilgang kan imidlertid skabe problemer for en leverandør, med underskud, dårlig driftseffektivitet, og føre til forvirring vedrørende løbende systemservice og reparationer. Hos Andersen & Heegaard laver vi derfor en analyse af jeres behov i samråd med jer, så I får den bedste løsning i forhold til jeres ønsker og behov.
Hos Andersen og Heegaard er vi lagerførende af kritiske komponenter. Så vi kan levere en hurtig respons og korrekt reparation af jeres brandalarmering.
Tips til god brandsikring
Som arbejdsgiver, bygningsansvarlig, eller sikkerhedsansvarlig på en arbejdsplads er I ansvarlige for at en række krav fra myndigheder bliver overhold. Konkret, når det kommer til sikkerhed på bygningerne. Kravene er beskrevet i bygningsreglementet og defineret af brandmyndighederne, og varetages normalt af det lokale Beredskab. For at hjælpe på vej, har vi her samlet de vigtigste tips til brandtekniske installationer og håndslukningsudstyr:
Brandtekniske installationer og håndslukningsudstyr, installeret i og ved bygninger, skal bidrage til bygningens brandsikkerhed. Valg af brandtekniske installationer skal ske under hensyn til behovet for, at:
De brandtekniske installationer skal projekteres og installeres, så de kan kontrolleres og vedligeholdes i hele deres levetid.
Bygningsreglementets §§ 90-133, der vedrører brandtekniske installationer, kan fraviges, hvis sikkerhedsniveauet, som fremgår af Bygningsreglementets § 82, er overholdt, og dette dokumenteres.
Bygningers brandtekniske installationer og håndslukningsudstyr skal projekteres og installeres efter Bygningsreglementets vejledning til kapitel 5 – Brand eller på anden måde, som på tilsvarende vis dokumenterer, at de brandtekniske installationer fungerer efter hensigten.
Stk. 2. Automatiske brandalarmanlæg og automatiske sprinkleranlæg skal udføres med automatisk alarmoverførelse til redningsberedskabet.
Stk. 3. Hvis der i bygningen er installeret et varslingsanlæg, og der er installeret et automatisk brandalarmanlæg eller et automatisk sprinkleranlæg, skal varslingsanlægget aktiveres heraf.
Stk. 4. Brandslukningsmateriel skal være tydeligt markeret.
Hvad skal man ellers gøre for at sikre mod brand?
Som bygningsansvarlig, arbejdsgiver, eller sikkerhedsansvarlig på jeres arbejdsplads skal I sørge for at arbejdspladsen som minimum har førstehjælps- og brandbekæmpelsesudstyr. Det mest almindelige er brandslukkere, brandtæpper og førstehjælpskasser.
Det er også jeres ansvar at sørge for at alle ansatte er fortrolige med udstyret. Det vil sige, hvor de er henne, og hvordan de bruges. Indebærer arbejdets natur større risici for ulykker, er det selvfølgelig vigtigt at tage højde for det.
Minimumsbehov
Der kan være flere krav fra Bygningsreglementet om f.eks. alarmsystemer og røgventilation, som I kan læse
mere om på deres hjemmeside hér
Flugtveje skal være lette at identificere, nå og anvende.
Fra hver brandcelle*, som indeholder et arbejdsrum eller et opholdsrum skal der som hovedregel være minimum 2 udgange til flugtveje, der uafhængigt af hinanden fører videre til frit terræn eller til en anden brandcelle eller brandsektion.
Der må ikke være mere end 25 meter til nærmeste udgang til flugtvej og 50 meter til den fjerneste af de to udgange.
Overordnet siger arbejdstilsynet at der skal skiltes med flugtveje i et tilstrækkeligt omfang (udformning, dimension og placering) at der er betryggende mulighed for at alle på arbejdsstedet kan komme i sikkerhed i en nødsituation.
Sikkerhedsskiltning generelt skal følge DS/EN ISO 7010, som er en standard for udseendet af skiltene. Det er en dansk og international standard, som sikrer, at man forstår sikkerhedsskiltning overalt i verden.
Arbejdstilsynets krav og retningslinjer:
Vi oplever Andersen & Heegaard som en samarbejdspartner, der har fokus på service og arbejder løsningsorienteret. Hvis vi har vandskader …
Morten Weiss, Faglig leder
ATP Ejendomme