A&H på Folkemødet 2025
Igen i år deltog Andersen & Heegaard i Allinge, hvor demokratisk dialog og politisk interesse mødes i adskillige debatter. Som en landsdækkende og ansvarsfuld virksomhed, ønsker vi at være med dér, hvor beslutninger, holdninger og ansvar bliver formet – sammen med dem, det hele handler om.
I år var Andersen & Heegaard repræsenteret i to debatter, der begge kredser om det samme grundspørgsmål: Hvordan kan vi handle på vores ansvar som virksomhed?


🔧 Lærlingenes stemmer på scenen
Vores administrerende direktør, Mads Bengtsson, deltog i De Tekniske Erhvervsuddannelsers Topmøde – en debat, hvor politikere, fagforbund, skoler og virksomheder samledes om tre centrale spørgsmål: Hvordan fastholder vi unge i uddannelserne? Hvordan prioriterer vi midler strategisk? Og hvad skal den nye EPX-uddannelse kunne?
Mads tog ikke kun virksomhedens perspektiv med – han tog lærlingenes egne stemmer med på scenen. Forud for debatten gennemførte vi en spørgeskemaundersøgelse blandt alle vores lærlinge. Svarene var både tydelige og tankevækkende:
- Overgangen fra skole til praktik er sårbar.
- Mange lærlinge føler sig ikke klædt på teknologisk.
- Udstyr og undervisningskvalitet halter.
Men de unge vælger faget med hjertet. Dette var tydeligt i vores interne undersøgelse.

Budskabet er klart: Lærlinge i det tekniske erhvervsliv vil gerne lykkes, men de har brug for, at både virksomheder og skoler stiller sig ordentligt til rådighed og giver de rette forudsætninger.
Debatten resulterede i et brev til undervisningsminister Mattias Tesfaye med en række spørgsmål og ønsker, der skal bidrage til at forme den nye EPX og sikre fremgang i de tekniske erhvervsuddannelser.
💚 Fri til Frivillighed – fra idé til praksis
Til Folkemødet i 2024 blev konceptet ’Fri til frivillighed’ skabt. Igen i år havde vi derfor en aktiv stemme, da virksomhedsfrivillighed stod øverst på agendaen. Kommunikationschef Nadia Correll delte erfaringerne her et år efter. Vores initiativ ‘Fri til frivillighed’ giver vores næsten 100 lærlinge mulighed for at bruge 30 betalte arbejdstimer om året på frivilligt arbejde med udsatte børn og unge.
Det er de helt lavpraktiske barrierer, der fylder: Hvem tager imod mig, når jeg møder ind som frivillig? Hvad er det for nogle børn og familier? Hvordan registrerer jeg mine timer?
Debatten bekræftede os i, at frivillighed og forretning ikke behøver at stå i modsætning, men det kræver vilje og målrettede ressourcer at lykkes.


🧭 Hvad giver det så, at vi deltager?
Folkemødet ændrer ikke verden. Det bygger ikke bygninger. Men det forpligter.
Det giver os muligheden for at stille os selv (og hinanden) til regnskab.
I en tid, hvor mange efterspørger mere end meninger fra erhvervslivet, ser vi det som en forpligtelse at tage del i samtalen. Ikke for at have alle svar, men for at tage dem alvorligt og handle på det, vi siger.
“Vi har en super fed branche. Vi skal bare blive endnu bedre til at vise den frem for de unge.”
– Mads Bengtsson, adm. direktør