Ansigter i A&H: Kender du en kvindelig VVS’er?

Hvis hun skal stå med hænderne i lommen, kan hun lige så godt gøre det derhjemme, så derfor må der meget gerne være run på. Det har Conni Ottesen informeret dem om på kontoret i Kolding, så det sørger de selvfølgelig for. Hvad Conni siger, har nemlig en tendens til at ske.

Ikke bare fordi hun er den eneste kvindelige VVS’er i teamet, men fordi hendes bidrag i form af struktur, entusiasme og godt humør er en drivkraft der smitter.

Blandt de 1,6% kvinder
”Jeg vil have flere kvindelige VVS’ere ansat” har Rune Kath, direktør i Andersen & Heegaard Vest, sagt op til flere gange. Men med kun 1,6% kvinder på VVS- og energiuddannelsen er det et ønske, der er svært at efterkomme.

– Der er ikke mange udlærte VVS-kvinder på landsplan. Og jeg er den eneste, der kører rundt i Trekantområdet. Jeg har været i mandefaget siden 1999, og det ville klæde faget med flere kvinder, men man skal bare være rustet til det.

Samtalen kommer hurtigt til at handle om branchens jargon, men det er ligetil, hvis du spørger Conni:

– Du skal kunne svare igen, men en skovl er en skovl, og en spade er en spade. Jeg kan godt lide den ærlighed, og der bliver ikke båret nag. Så sig, hvad du mener. Du behøver ikke pakke det ind.

I 2023 var 33 kvinder i gang med at tage VVS-energiuddannelsen, mens tallet lød på kun 8 i 2014. Udviklingen går altså den rigtige vej. Særligt hos elektrikerne, som ligger øverst på kvindernes hitliste over de tekniske uddannelser. I Andersen & Heegaard har vi dobbelt så mange kvinder i el-faget, som vi har i VVS.

Faget trænger til positiv opmærksomhed
VVS-faget kunne sagtens tiltrække sig mere positiv opmærksomhed:

– Hver dag byder på noget nyt, både i forhold til opgaver, men også rent fagligt. Der kommer nye ventiler, nye styringer og du kan få apps til det hele. Digitaliseringen i faget vokser, og det er spændende at følge med.

Faget fangede også først Connis interesse sent, da hun har en baggrund som klejnsmed og blev udlært VVS’er i 2020.

– Jeg er jo stadig lidt ny i faget, og er faktisk ligeglad med, hvad jeg laver, bare der er noget at tage sig til. Alt fra solfangere til rørbrud i gulvet. Jeg foretrækker dog at blive på jorden, da jeg har lidt højdeskræk.

Arbejdet kræver en del fysisk, og her er det vigtigt at kunne passe på sig selv. Conni har da også et par opfordringer.

– Du skal kunne spørge om hjælp, for ofte er det bare nemmere at være to om slæbearbejdet. Og så efterlad dit arbejde, som du gerne ville have det derhjemme, for så er alle parter tilfredse.

Conni håndtryk
Conni er en ener. De nærmeste kollegaer roser hendes humør og evnen til altid at komme glad på arbejde. De er altid opmærksomme på hende.

– Det er den eneste ulempe ved at være kvinde i det her fag. Alle ved, det er MIG, og jeg kan ikke gemme mig. Men jeg vil ikke bytte hverken faget eller arbejdspladsen ud. Jeg er glad.

Conni får selvfølgelig hånden efter en god snak om løst og fast. Der er en grund til at hun går under navnet Conni håndtryk. Det er af en støbning, så selv kollegaerne på den anden side af Storebælt kender hende.

Privat er Conni gift med Alex, som også er klejnsmed. Derhjemme i Middelfart har de tre store børn og tre hunde. Fritiden er i mange år blevet brugt som bartender på Erittsø Bodega, mens titlen som VVS’er i Andersen & Heegaard har været fast siden maj 2023. Vi kender ikke mange kvindelige VVS’ere, men vi kender Conni og heldigvis for det 💪🏼